Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przepis na ciasto...
13-09-2015, 20:08
Post: #1
Przepis na ciasto...
Witam…chcialbym by byl to watek, na ktorym bedziecie wrzucac swoje przepisy na ciasto…ja aktualnie udoskonalam przepis "firmowy" z jakumammy…uzywam nieco innej maki: typ 00 ale w 260-280, przez co ciasto wyrasta dluzej w lodowce (fermentacja zimna)…nawet do 2 dni i nie przeprowadzam wstepnej fermentacji na cieplo (jak na stronce: 30 min.)…generalnie chcialbym uzyskac ciasto na pizze neapolitanska czyli cieniutkie, lekkko chrupki spod, a jednoczesnie miekkie z gory z mozliwie najwiekszymi brzegami…i pecherzami powietrza...jakies uwagi? propozycje? pytania? Licze na odzew…!!!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15-09-2015, 21:51
Post: #2
RE: Przepis na ciasto...
Ja też szukam jeszcze idealnego przepisu. Jest amerykańskie forum na temat pizzy, w tym wątku jest sporo przepisów na ciasto a placki wyglądają zacnie: https://www.pizzamaking.com/forum/index....ic=19732.0
Ogólnie większość przepisów ma bardzo dużą hydrację ok 65%, dzięki czemu ciasto jest bardzo luźne. Bardzo długie też są czasy wyrastania. Nawet dwie doby w temperaturze pokojowej.
Robiłem takie ciasto i jest na prawdę spoko. Brakuje mi tylko takich dużych pęcherzy w brzegach, ale to może być też kwestia odpowiedniej techniki formowania placka na pewno nie może być to wałek. Muszę jeszcze przetestować mąkę Caputo, podobno najlepszą do neapolitańskiej pizzy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-09-2015, 10:49
Post: #3
RE: Przepis na ciasto...
My też cały czas dopieszczamy nasz przepis Smile
Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszego ostatniego pieczenia,
mamy nadzieję, że będzie pomocny.


Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14-11-2015, 19:33
Post: #4
RE: Przepis na ciasto...
(14-11-2015 11:52)andrzejokara napisał(a):  pizza jest kaloryczna, nie zapominajmy o tymTongueTongue

Nie jest tak źle. Margherita z naszego prezpisu ma:
636,74kcal, 27,95g białka, 87,22g węglowodanów, 18,85g zdrowych tłuszczy.

Film z przepisem znajdziecie tutaj, polecamy:


Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-01-2016, 12:02
Post: #5
RE: Przepis na ciasto...
dzieki temu przepisowi jestem mistrzem pizzy Smile

[url=http://www.wynajemautolawety.pl]wynajem autolawety warszawa[/url]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-01-2016, 12:56
Post: #6
RE: Przepis na ciasto...
Można zjeść pizzę od czasu do czasu, ale ja częściej wskakuje po kebaba, czy do maka
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-04-2016, 08:36
Post: #7
RE: Przepis na ciasto...
Zrobiłem już 1 pizze z tych przepisów i jest naprawdę dobra, dziś spróbuję kolejną Smile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-04-2016, 09:26
Post: #8
RE: Przepis na ciasto...
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

__________________
Moja strona www

...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-05-2016, 17:20
Post: #9
RE: Przepis na ciasto...
Mój przepis na ciasto to: mąka 00, drożdze suche, woda (czasami mieszam pół na pół z ciemnym piwem), dwie łyżki oliwy, sól, odrobina cukru. Ciasto wyrabiam mikserem, początkowo 5 minut, potem zostawiam na kolejne 5 aby mąka odpoczęła i po raz kolejny wyrabiam. Tak długo aż ciasto zacznie się odklejać od mieszadeł. Myślę, ze kwestia solidnego wymieszania i napowietrzenia ciasta dużo daje w osiągnięciu właściwej konsystencji. Następnie wkładam to na dzień, dwa do lodówki.
Ciasto ma konsystencję gumy do żucia, świetnie się rozciąga. Niestety w tej chwili piekę tylko na kamieniu w zwykłym piekarniku, ale Optima przede mną nie ucieknie Smile Spodziewam się zakończyć epizody z wrocławskimi pizzeriami i zacząć tworzyć w domu porządną pizzę.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-05-2016, 16:32
Post: #10
RE: Przepis na ciasto...
Mój przepis, który zawsze się udaje. Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych
1,5 szklanki letniej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli

___________________
Mój blog - pokazuję jak działa szczoteczka soniczna
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości