Forum Jak u Mammy
Wymiana kamienia - Wersja do druku

+- Forum Jak u Mammy (http://forum.jakumammy.pl)
+-- Dział: Domowy piec do pizzy Optima Electra Pizza Express "Napoli" (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Ogólnie o piecu (/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Wymiana kamienia (/showthread.php?tid=38)



Wymiana kamienia - sqoczek - 22-02-2016 20:23

Czy są jakieś zalecenia co ile trzeba wymieniać kamień? Dzisiaj po paru dniach użytkowania zrobiłem kilka przypalonych plam po wycieku z pomidora. Ktoś ma jakieś doświadczenia?


RE: Wymiana kamienia - Jak u Mammy - 22-02-2016 21:10

Wymiana kamienia to raczej kwestia estetyki. Plamy i ciemnienie kamienia są normalne i nieuniknione podczas normalnego używania. Jednak przy odpowiednim traktowaniu nie wpływają negatywnie na jakość działania pieca. Niekorzystne ( powodujące wiekszą ilość dymu ) są plamy po oliwie, tego należy unikać, bo potem będą dymić przez długi czas. W skrajnych przypadkach można pomyśleć o wymianie kamienia.


RE: Wymiana kamienia - sqoczek - 23-02-2016 08:49

oliwy do ciasta nie dodaję to nie powinno być problemu Blush

plamy powstały i pewnie będą dalej powstawać z powodu sporej ilości dodatków na pizzy, ale coś kosztem czegoś innego, jak zawsze Smile


RE: Wymiana kamienia - Dorota - 02-11-2016 20:03

Plamy powstają, ale chyba nie warto się tym przejmować, im dłużej użytkuje się piec tym lepsze efekty. Zrobienie gotowej pizzy zajmuje dokładnie tyle czasu ile jej zamówienie i oczekiwanie na dostawę. Mój piec jest używany min 2 razy w tygodniu i efekty są rewelacyjne. Zaoszczędziłam już sporo kasy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z zakupu. Ostatnie zamówienie z czasów "przedpiecowych" to koszt ponad 100 zł za 3 cienkie kawałki niedosolonej omączonej biednej tektury, bez smaku. Nigdy więcej Smile